Schizofrenie

Schizofrenie

Ce este schizofrenia?


Cum funcționează creierul?

Baza morfologică pentru sănătatea mintală este funcționarea adecvată a sistemului nervos. O parte a sistemului nervos central (SNC), localizată la nivelul craniului, se află în creier.

Cum se poate avea grijă de sănătatea mintală?

Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.

Definirea sănătății și a sănătății mintale

Definirea sănătății include mai multe sfere - fizică, mintală, socială și spirituală. Putem discuta despre sănătatea completă atunci când toate sferele menționate demonstrează o stare de bine.

Ce sunt tulburările mintale?

Nu trebuie interpretat drept tulburare mintală orice afecțiune mintală. Stresul, anxietatea, tristețea, descurajarea, insomnia și lipsa poftei de mâncare reprezintă toate reacții naturale la evenimentele dificile de viață, conflictele, pierderile suferite și dezamăgirile resimțite.

Simptome care trebuie să ne preocupe

O trăsătură caracteristică a simptomelor de tulburare mintală este faptul că nu sunt specifice în marea lor majoritate, ceea ce înseamnă că se pot regăsi aceleași simptome (de ex. anxietate, dispoziție negativă, idei delirante, halucinații, tulburări de memorie) în diferite afecțiuni somatice și mintale.

Tipuri de tulburări mintale

Identificarea simptomelor tipice ale tulburărilor mintale prezintă o importanță cheie pentru diagnosticarea corectă a acestora.

Ce este schizofrenia?

Termenul „schizofrenie” nu este neechivoc în termeni de diagnostic și terapie și este însoțit de diferite generalizări greșite și mituri. A fost creat de Eugen Bleuer, un psihiatru elvețian, care a asociat două cuvinte grecești - „schizis” (divizat) și „phren” (minte). La acel moment psihoza era desemnată prin „minte divizată” și nu avea nimic de a face cu termenul de „personalitate dublă”, care este un simptom nepsihotic dintr-o categorie de tulburări disociative.

Schizofrenia și psihoza

Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.

Cauzele schizofreniei

Chiar dacă nimeni din familia dvs. nu a suferit de schizofrenie, riscul să vă îmbolnăviți este de 1:100.

Stigmatizarea și alte obstacole în terapia tulburărilor mintale

Obstacolele principale în calea tratării tulburărilor mintale sunt reprezentate de lipsa cunoștințelor solide și a informațiilor despre simptome și a perspectivelor de tratament eficace al acestora, pe de o parte, și de răspândirea în societate a unor opinii greșite, negative (stereotipuri) cu privire la bolile mintale, care duce la atitudini negative către pacienți (stigmatizare).

Invaliditatea în tulburările mintale

Toate acestea pot duce la invaliditate, care afectează parțial sau total capacitatea pacientului bolnav mintal să se angajeze în câmpul muncii sau la o invaliditate atât de puternică încât sunt perturbate nevoile cotidiene și sunt necesare îngrijirea și asistența constantă din partea unei alte persoane.

Regulile tratamentului tulburărilor mintale

Semnalele, care trebuie observate și discutate cu un medic sau cu un psiholog, sunt foarte diferite și pot apărea individual sau simultan.

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.