Baza morfologică pentru sănătatea mintală este funcționarea adecvată a sistemului nervos. O parte a sistemului nervos central (SNC), localizată la nivelul craniului, se află în creier. Cealaltă parte a SNC - măduva spinării se află în canalul vertebral, trecând prin aproape întreaga coloană vertebrală.
Știați că...
Sistemul nervos este alcătuit din 15-22 miliarde de neuroni și celule auxiliare, în principal celulele gliale. Neuronii sunt conectați între ei, creând căi anatomice și funcționale. Informațiile sunt transmise prin intermediul impulsurilor, trecând prin procesele neuronale, în timp ce anumiți neuroni comunică unul cu altul prin intermediul substanțelor chimice - așa-numite neuromediatori, cum sunt dopamina, serotonina, noradrenalina și multe altele.
Sistemul nervos, împreună cu sistemul endocrin, controlează anumite funcții ale organelor corpului, controlând activitatea secretorie a glandelor, contracțiile musculare, frecvența cardiacă, tensiunea arterială etc.
Funcțiile creierului și ale întregului sistem nervos:
Pe parcursul dezvoltării umane, în principal în perioada fetală și în copilăria timpurie, se poate ajunge la diferite tulburări, consecința acestora putând fi mai târziu apariția a diferite tulburări mintale.
Pentru a înțelege esența funcționării creierului, aceasta poate fi comparată cu schimbul telefonic: creierul dvs. este o rețea gigantică de telefonie, prin care se transmit diferite mesaje. În cazul în care sunteți sănătos, mesajele ajung la destinație. Dar dacă orice boală afectează o vreme funcționarea creierului, este ca și când se formează numere greșite sau când mesajele nu pot ajunge la persoane pe care le cunoașteți foarte bine. În acest mod vă puteți imagina halucinațiile.
În plus, este posibil să uitați unde ați pus telefonul sau unde ați notat numărul de telefon al unui prieten - aceasta este o metaforă pentru tulburările cognitive. În cele din urmă se poate întâmpla să uitați să plătiți factura de telefon în ultimele luni, iar telefonul să fie deconectat pe moment. Aceasta ar fi o metaforă pentru încetarea administrării medicațiilor și apariția unei rec ăderi.
Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.
Toate acestea pot duce la invaliditate, care afectează parțial sau total capacitatea pacientului bolnav mintal să se angajeze în câmpul muncii sau la o invaliditate atât de puternică încât sunt perturbate nevoile cotidiene și sunt necesare îngrijirea și asistența constantă din partea unei alte persoane.
Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.