Schizofrenie

Schizofrenie

CAUZELE SCHIZOFRENIEI


Cauzele schizofreniei sunt cercetate în două domenii. Domeniile sunt următoarele:

  • sensibilitatea biologică - în cazul acestei boli, atunci când se dezvoltă sistemul nervos central, apare o eroare, care face ca o persoană să fie mai sensibilă la factorii care provoacă schizofrenie comparativ cu alte persoane; tulburările de dezvoltare a creierului pot fi congenitale sau pot fi rezultatul unei infecții în timpul sarcinii, al unor dificultăți la naștere, al meningitei sau al unui traumatism;
  • circumstanțele psihosciale - la persoanele cu susceptibilitate determinată individual, schizofrenia poate fi indusă de problemele emoționale aferente unor evenimente de viață importante (divorț, decesul unei persoane apropiate sau ruperea relației cu un partener).

Schizofrenia sau psihoza este ereditară?


Rețineți!


Schizofrenia este într-un anumit sens ereditară, dar numai „într-un anumit sens”.

Chiar dacă nimeni din familia dvs. nu a suferit de schizofrenie, riscul să vă îmbolnăviți este de 1:100. Însă dacă fratele, sora sau un părinte au avut simptome de schizofrenie, riscul de îmbolnăvire crește, dar este în continuare redus - fiind de doar 1:10.

În plus, chiar dacă cineva din familie a suferit sau suferă de schizofrenie și aveți vârsta peste 30 de ani, riscul de îmbolnăvire este minim. Dacă tatăl, mama, fratele sau sora au suferit de psihoză, riscul ca copilul dvs. să se îmbolnăvească în viitor este tot redus, fiind de 1:30.

Dacă aveți psihoză, nu va încerca nimeni să renunțați să aveți copii - deoarece riscul de schizofrenie pentru copilul dvs. este de 1:10. Este important de reținut faptul că factorii genetici nu sunt asociați numai cu o genă sau mai multe gene.

Cercetătorii încearcă să determine acești factori, dar chiar dacă reușesc să îi identifice, există și alți factori în afara celor genetici, care sunt importanți pentru formarea simptomelor de schizofrenie la o anumită persoană - având în vedere că, chiar dacă ambii părinți au suferit de psihoză, riscul ca copilul lor să aibă psihoză este mai mic de 100%, chiar mai mic de 50%, fiind de aproximativ 40%.

Trebuie reținut că ...


Se poate stabili cu certitudine faptul că schizofrenia nu este provocată de un mod greșit de creștere acasă sau de leziuni/traume (nici psihice, nici mintale), nici de „slăbiciunea caracterului”. Schizofrenia nu este cu siguranță o pedeapsă pentru păcate sau încălcări - ale persoanei sau alte familiei sale.

Factorii de stres asociați sau susceptibilitatea crescută la stres a pacienților cu schizofrenie dețin un rol semnificativ în ceea ce privește exacerbarea (recăderile) bolii. Susceptibilitatea crescută la stres apare și la persoanele cu alte tulburări mintale, cum sunt depresiile sau nevroza.

ARTICOLE SIMILARE


Schizofrenia și psihoza

Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.

Ce sunt tulburările mintale?

Nu trebuie interpretat drept tulburare mintală orice afecțiune mintală. Stresul, anxietatea, tristețea, descurajarea, insomnia și lipsa poftei de mâncare reprezintă toate reacții naturale la evenimentele dificile de viață, conflictele, pierderile suferite și dezamăgirile resimțite.

Invaliditatea în tulburările mintale

Toate acestea pot duce la invaliditate, care afectează parțial sau total capacitatea pacientului bolnav mintal să se angajeze în câmpul muncii sau la o invaliditate atât de puternică încât sunt perturbate nevoile cotidiene și sunt necesare îngrijirea și asistența constantă din partea unei alte persoane.