Încercarea de a-și îmbunătăți starea de sănătate fizică și mintală este deosebit de importantă după o boală - în acest caz vom avea o șansă mai mare ca boala să nu recidiveze, în timp ce vor fi compensate pierderile pe care le-a suferit organismul nostru în timpul bolii.
Există mulți factori care contribuie la îmbunătățirea sănătății. Fără îndoială, este necesar să o consolidăm printr-o alimentație adecvată, menținerea igienei, efectuarea de exerciții fizice în aer liber, odihnă și relaxare, construirea și menținerea unor contacte pozitive și a unor relații cu persoane apropiate, cultivarea tradiției culturale și spirituale indigene și evitarea situațiilor și comportamentelor care prezintă riscuri și amenințări pentru sănătatea noastră.
Așa cum sănătatea fizică se manifestă într-o funcționare eficientă (eficiența motorie și capacitatea de efort fizic) și absența senzațiilor fizice (dureri, dispnee, etc.), în același fel sănătatea mintală este reliefată printr-o bună stare de funcționare a psihicului nostru.
Preocuparea și îngrijirea cu privire la igiena mintală vor asigura efecte deosebite, dintre care le subliniem pe următoarele:
O trăsătură caracteristică a simptomelor de tulburare mintală este faptul că nu sunt specifice în marea lor majoritate, ceea ce înseamnă că se pot regăsi aceleași simptome (de ex. anxietate, dispoziție negativă, idei delirante, halucinații, tulburări de memorie) în diferite afecțiuni somatice și mintale.
Obstacolele principale în calea tratării tulburărilor mintale sunt reprezentate de lipsa cunoștințelor solide și a informațiilor despre simptome și a perspectivelor de tratament eficace al acestora, pe de o parte, și de răspândirea în societate a unor opinii greșite, negative (stereotipuri) cu privire la bolile mintale, care duce la atitudini negative către pacienți (stigmatizare).
Baza morfologică pentru sănătatea mintală este funcționarea adecvată a sistemului nervos. O parte a sistemului nervos central (SNC), localizată la nivelul craniului, se află în creier.