În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.
Acest lucru a fost posibil odată cu apariția noilor antipsihotice și a noilor strategii de terapii psihosociale și de modificare a stilului de viață. Acest lucru este dovedit de criteriile remisiunii permanente sau ale recuperării în schizofrenie, publicate de experții din domeniu acum câțiva ani.
Remisiunea schizofreniei este definită ca o stare în care pacientul îndeplinește toate criteriile următoare:
În prezent, obiectivele sunt destul de diferite și privesc așa-numita remisiune funcțională, care este situația în care o persoană care suferă de schizofrenie revine la un nivel funcțional bun în familie, la școală sau la muncă, printre prieteni și în timpul activităților recreative.
Persoanele cu schizofrenie se pot căsători și pot avea copii?
Existența unei familii și a face parte dintr-o familie reprezintă unul dintre elementele de bază ale funcționării umane. Nu există motive legitime pentru a spune că persoanele care suferă de schizofrenie nu pot trăi în relații maritale sau de parteneriat sau că nu pot avea și crește copii (riscurile privind ereditatea sunt discutate la articolul Ce provoacă schizofrenia? de la categoria Ce este schizofrenie și Cum se diagnostichează? din fila Schizofrenia).
Opțiunile curente de terapie, incluzând strategiile de tratament în regim de internare și în comunitate fac mai ușoară stabilirea și menținerea relațiilor intime.
Psihoza este o afecțiune în care o persoană psihotică experimentează lumea într-un mod specific, anormal, care nu reflectă realitatea. Schizofrenia sau mai degrabă o serie de psihoze schizofrenice, este un termen care descrie mai multe psihoze diferite, cu diferite reprezentări și evoluții.
Schizofrenia este o boală cronică. Riscul de recădere este crescut. Conform statisticilor, simptomele bolii reapar în decurs de 12 luni la 75% dintre pacienți. Riscul de recădere scade semnificativ dacă se continuă tratamentul farmacologic în conformitate cu recomandările medicului.
Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.