Cea mai mare parte a terapiei are loc în afara spitalului, de obicei în timpul șederi pacientului acasă cu familia. Însă uneori este necesară spitalizarea. Spitalizarea psihiatrică pentru persoanele cu schizofrenie este recomandată atunci când a existat un episod de boală acută și:
În același timp, de obicei în timpul primului episod, spitalizarea psihiatrică care va permite diagnosticarea corectă a bolii și va permite planificarea terapiei pentru viitor, este indicată chiar dacă nu există factorii pentru spitalizare menționați mai sus.
Însă dacă pacientul nu are nevoie de spitalizare și rezultatele terapiei la domiciliu sunt satisfăcătoare, pacientului i se pot propune mai multe forme așa-numite indirecte de terapie (se pot găsi informații mai detaliate cu privire la aceste aspecte la articolul „Forme indirecte de îngrijire psihiatrică”, de la categoria „Unități de asistență medicală”).
Acestea includ:
Îngrijirea evoluției stării de sănătate a unei persoane, întărirea capacității fizice și mintale reprezintă o metodă la dispoziția oricui de a preveni bolile.
Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.
În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.