Se utilizează și alte medicamente în terapia psihozei în afara medicamentelor antipsihotice și de ameliorare. În special în situațiile în care pacientul manifestă modificări semnificative ale dispoziției (cum este depresia) sau schimbări comportamentale (de ex. agresivitate). În acest caz, antipsihoticele curente (tipice și atipice) sunt asociate fie cu antidepresive, fie cu stabilizatoare ale dispoziției. Medicamentele menționate mai sus aparțin clasei medicațiilor psihotrope.
Medicamentele psihotrope includ medicații care acționează selectiv și specific asupra proceselor mintale, influențând favorabil sistemul nervos central al pacientului și psihicul acestuia. Acestea pot fi împărțite în următoarele grupe:
Medicamente anxiolitice și sedative
Anxioliticele și sedativele aparțin în principal clasei derivaților de benzodiazepină.
Acestea exercită reacții adverse sedative ușoare, reducând tensiunea psihică și anxietatea, facilitând astfel adormirea.
Din acest motiv, sunt utilizate în medicina generală și psihiatrie ca medicații adjuvante în terapia tulburărilor somatice și mintale asociate stresului, cum ar fi:
Aceste medicamente au efecte rapide in reducerea tensiunii psihice, însă administrarea repetată a acestora poate duce la dependență.
Un semnal al riscului de dependență este necesitatea de a lua medicamentul mai des și în doze mai mari decât cele prescrise de medic.Riscul crescut de dependență este motivul pentru utilizarea atentă a acestora și respectarea strictă a recomandărilor medicului.
Prin urmare, acestea nu sunt utilizate pentru terapii pe termen lung, ci sunt administrate ocazional ca tratament adjuvant pe termen scurt. Anxietatea este tratată de asemenea cu medicamente antidepresive care induc și efecte anxiolitice, fără a provoca dependență.
Antidepresive
Medicamentele antidepresive sunt caracterizate prin efectul lor pozitiv asupra simptomelor de depresie; acestea îmbunătățesc dispoziția, reduc tensiunea și anxietatea și îmbunătățesc somnul. Unele antidepresive prezintă mai multe efecte sedative, în timp ce altele stimulează activitatea.
Prin urmare, este important ca aceste medicamente să fie administrate cu respectarea strictă a recomandării medicului, care, în urma unui examen precis al stării somatice și mintale a pacientului, selectează și prescrie un medicament antidepresiv adecvat pentru pacient.
Medicamente de stabilizare a stării de dispoziției
Medicamentele de stabilizare a dispoziției sunt acele medicamente care previn reapariția simptomelor fazelor depresive și maniacale în boala afectivă bipolară sau, cel puțin, determină scăderea considerabilă a simptomelor. În plus s-a constatat recent că unele medicamente antipsihotice de nouă generație (atipice), utilizate în tratamentul pe termen lung, demonstrează de asemenea efecte de stabilizare a dispoziției.
Somnifere
Somniferele facilitează adormirea, însă pot prelungi, de asemenea, faza de somn și pot reduce numărul și durata trezirilor.
Medicamentele procognitive
Medicamentele procognitive administrate în terapia bolilor cerebrale neurodegenerative (boala Alzheimer și alte forme de demență) încetinesc progresia afectării funcției cognitive, îmbunătățind astfel memoria și abilitățile de învățare. S-a demonstrat de asemenea că medicamentele antipsihotice atipice îmbunătățesc și funcțiile cognitive.
Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.
Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.
În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.