Schizofrenie

Schizofrenie

INFLUENȚA FAMILIEI ASUPRA EVOLUȚIEI AFECȚIUNII


Familia poate juca mai multe roluri - fie benefice, adică de susținere, motivante, fie nefavorabile - inducând recăderi. Este bine să vă gândiți la propria influență și responsabilitate pentru evoluția ulterioară a bolii și tratamentul membrului familiei.

Schizofrenia este o boală asociată cu numeroase mituri și poartă povara unei stigmatizări considerabile. Pentru a ajuta efectiv, nu doar pacientul, care este ruda noastră apropiată, ci și pe noi înșine, îngrijitorii trebuie să dobândească cât mai multe cunoștințe despre boală și metodele de tratament posibile și de asemenea să colaboreze îndeaproape cu terapeuții profesioniști. Uneori simptomele bolii sugerează retragerea emoțională a pacientului cu schizofrenie, însă, la fel ca fiecare dintre noi, pacientul simte o dorință profundă de apropiere umană și sprijin emoțional din partea familiei apropiate.

Rețineți!

Membrii familiei au o influență reală și semnificativă asupra a ceea ce se va întâmpla cu persoana bolnavă în anii de viață cu schizofrenie. Familia poate face mult bine pentru viitorul rudei bolnave.

Membrii familiei pacientului cu schizofrenie nu trebuie să se simtă vinovați din cauza faptului că cineva din familie s-a îmbolnăvit de aceasta boală. Învinovățirea propriei persoane sau a altei persoane din familie pentru provocarea bolii nu duce la nimic bun, nici pentru pacient, nici pentru familia sa. Dar nici nu înseamnă că indiferența este modul potrivit de a reacționa la boală. Sprijinul familiei și al prietenilor poate fi foarte valoros pentru persoana bolnavă.

Rețineți!


Trebuie să vă gândiți la responsabilitate în loc de vinovăție. La viitor, nu la trecut.

Trebuie reținut că ...


Un pacient cu schizofrenie rămâne un membru al familiei.

Familia este importantă pentru o astfel de persoană, chiar mai importantă decât în cazul persoanelor sănătoase care sunt atrase spre lumea prietenilor, distracției, muncii sau a intereselor. Pentru multe persoane cu schizofrenie, familia este deosebit de importantă deoarece nu au prea mulți prieteni și activități în afara cercului acesteia. Iar procesul revenirii persoanei bolnave la o viață din ce în ce mai bună în societate începe adesea în familie.

Trebuie reținut că ...


Nu are rost să se nege realitatea bolii spunând de exemplu „nu s-a întâmplat nimic, este o coincidență, nici o problemă”, însă pe de altă parte nu are rost nici căderea într-un pesimism extrem („acesta este sfârșitul, este o condamnare, nu ni se va mai întâmpla nimic bun”).

O astfel de abordare extremă a bolii nu are efecte pozitive asupra vieții de zi cu zi a pacientului sau asupra evoluției tratamentului său. Dacă un membru al familiei s-a îmbolnăvit deja, este bine să se afle cât mai multe posibil despre boală și tratamentul acesteia, din surse de încredere. Apoi este util să se aplice aceste cunoștințe în viața de zi cu zi, ținând seama de propriul comportament al persoanei.

Teoriile despre familie au un impact asupra progresiei bolii


Știați că...


Din punct de vedere științific, primele rapoarte despre efectele familiei asupra dezvoltării bolii au fost publicate în anii '40 și '50 din secolul trecut.

A fost creată teoria „mamei schizofrenice”, ale cărei supraprotecție și respingere constituiau unul dintre factorii de inducere a psihozei. După respingerea teoriei, a devenit populară o alta, care presupunea influența familiei, în special a părinților, asupra riscului de recidivă a schizofreniei, și anume teoria emoțiilor exprimate (EE).Aceste emoții se manifestă în primul rând prin critică excesivă și ostilitate față de persoanele bolnave. Observarea pacienților cu prognosticul cel mai slab, care revin de la spital într-o situație unde nivelul de funcționare emoțională în familie nu era mult mai diferit de emoțiile pacientului a stat la baza dezvoltării teoriei EE. În prezent emoțiile exprimate (EE) includ:

  • critică generalizată,
  • atitudine de respingere,
  • sacrificiu personal,
  • identificare excesivă cu pacientul,
  • hiperreacție la stimuli.

Acestea sunt grupate în trei domenii: ostilitate, critică și implicare emoțională excesivă.

Rețineți!


Un nivel crescut al emoțiilor exprimate (EE) este asociat cu un risc considerabil mai crescut de recădere a bolii (50-65%) față un nivel redus al EE (25-35%).

Nivelul EE este un predictor nu doar pentru recidivele episoadelor de schizofrenie, ci și pentru tulburările mintale cronice, cum sunt boala afectivă bipolară și sindromul dependenței de alcool, și ale bolilor somatice cronice. Un nivel crescut de critică și ostilitate arată o semnificație predictivă mai crescută decât implicarea emoțională. S-a constată de asemenea că nivelurile EE crescute, observate nu numai la membrii familiei pacientului, ci și la îngrijitorii formali, sunt responsabile pentru un prognostic mai slab al afecțiunii pacientului.

ARTICOLE SIMILARE


Scopurile și regulile tratamentului în schizofrenie

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru pacienții cu schizofrenie este lipsa respectării schemelor de medicație. Respectarea consecventă a tratamentului farmacologic recomandat poate preveni multe situații care duc la deteriorarea stării de sănătate.

Terapia psihosocială

Medicamentele stau la baza farmacoterapiei pentru schizofrenie. Cu toate acestea, există și alte forme de terapie, în special atunci când pacientul, neconștientizând boala, renunță la medicație, neinformând nici medicul, nici familia.

Obiectivele terapiei în schizofrenie

În ultima jumătate de secol obiectivele terapiei au evoluat considerabil. Acum cincizeci de ani obiectivul principal era acela de a seda pacienții, acum 30 de ani - de a reduce ideile delirante și halucinațiile.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.