Schizofrenie

Schizofrenie

IMPORTANȚA DIAGNOSTICULUI PRECOCE ÎN SCHIZOFRENIE


Diagnosticarea precoce a schizofreniei (a exacerbării acesteia) și debutul precoce al tratamentului sunt foarte importante, din mai multe motive. Motivele sunt următoarele:

1. Fiecare recidivă a psihozei, în special în perioada prodromală (înainte de prima exacerbare a schizofreniei) este toxică pentru creier - avem în prezent dovezi cu privire la faptul că apariția psihozei este devastatoare pentru unii neuroni. Prin intervenția precoce protejăm o parte a neuronilor de distrugere.



3. Debutul precoce al tratamentului reduce riscul de recădere și permite pacientului să ducă o viață normală. Cu cât este mai întârziată inițierea tratamentului, cu atât este mai mare riscul de recădere a schizofreniei. Acest lucru este important în mod special în cazul primului episod de schizofrenie - cu cât trece mai mult timp de la primele simptome, chiar și nespecifice, de schizofrenie, cu atât mai prost este prognosticul.

5. Este foarte important să se recunoască dependențele care însoțesc schizofrenia la unii pacienți - dependențele de alcool sau droguri. Aproximativ o treime din pacienții cu schizofrenie (în unele țări până la jumătate) au probleme asociate cu abuzul de alcool și substanțe. Diagnosticarea precoce a dependenței care însoțește schizofrenia va permite începerea tratamentului adjuvant precoce. Concomitența dependențelor poate fi aproape întotdeauna un factor care contribuie la recăderea schizofreniei.


2. Medicațiile reduc rapid severitatea simptomelor de schizofrenie, în special a celor pozitive, care provoacă exacerbarea acesteia. În stadiile incipiente ale bolii, în decurs de o lună sau o lună și jumătate, simptomele sunt reduse la un nivel care permite pacientului să revină la activitățile zilnice - în acest mod tratamentul precoce reduce perioada de spitalizare.
4. Diagnosticarea adecvată și medicațiile administrate corespunzător protejează pacientul de riscul administrării unor medicații inadecvate și care pot facilita dezvoltarea în continuare a schizofreniei.



6. Tratamentul precoce și apoi administrat regulat reduce riscul de suicid al pacientului. Odată cu dispariția simptomelor în cursul tratamentului schizofreniei riscul de suicid, care este valabil chiar la unul din zece pacienți, este redus. Acest risc este cel mai crescut în perioada de exacerbare și în timpul primului sau al unuia dintre primele episoade de schizofrenie.



Diagnosticarea precoce și tratamentul precoce permit pacienților să se recupereze rapid, dar și să revină la familii, prieteni, muncă, școală, adică la normalitate.

ARTICOLE SIMILARE


Simptomele schizofreniei

Simptomele schizofreniei pot fi împărțite în patru categorii (dimensiuni), un anumit pacient putând prezenta un singur simptom sau două simptome, dar pot exista și mai multe dintre simptomele specificate mai jos.

Ce sunt tulburările mintale?

Nu trebuie interpretat drept tulburare mintală orice afecțiune mintală. Stresul, anxietatea, tristețea, descurajarea, insomnia și lipsa poftei de mâncare reprezintă toate reacții naturale la evenimentele dificile de viață, conflictele, pierderile suferite și dezamăgirile resimțite.

Invaliditatea în tulburările mintale

Toate acestea pot duce la invaliditate, care afectează parțial sau total capacitatea pacientului bolnav mintal să se angajeze în câmpul muncii sau la o invaliditate atât de puternică încât sunt perturbate nevoile cotidiene și sunt necesare îngrijirea și asistența constantă din partea unei alte persoane.