Despre afecțiune

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați. Aproape toate tipurile de cancer de prostată sunt adenocarcinoame (și anume tipuri de cancer care apar la nivelul celulelor care produc și eliberează mucus și alte lichide). Adesea, cancerul de prostată în faza timpurie nu prezintă deloc simptome. Cancerul de prostată avansat îi poate face pe bărbați să urineze mai frecvent sau să aibă un jet mai slab al urinei, însă aceste simptome pot fi provocate și de afecțiuni benigne ale prostatei.
Cancerul de prostată se dezvoltă în general foarte lent. Majoritatea bărbaților cu cancer de prostată au vârsta peste 65 de ani, iar cauza decesului acestora nu o reprezintă această boală. Este posibil ca depistarea și tratarea cancerului de prostată înainte de apariția simptomelor să nu amelioreze starea de sănătate sau să prelungească viața bolnavului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de cancer de prostată și dacă este necesar să efectuați un test de screening.

Ce este cancerul de prostată?

Ce este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul populației masculine cu vârsta de peste 50 de ani și este un cancer dependent de hormonii androgeni.

Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

Cum se diagnostichează cancerul de prostată?

Testul PSA nu este un indicator de încredere cu privire la prezența cancerului și, din aceste motive, utilizarea sa în diagnosticarea cancerului de prostată este controversată.
În schimb, pare să aibă o importanță fundamentală în ceea ce privește controlul în timp al evoluției bolii.

Evoluția bolii

Programarea inițială

În majoritatea cazurilor, cancerul de prostată este asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu există simptome clare care să indice prezența acestuia.

Evoluția

Tumoarea, în prima fază, este un nodul care se formează la nivelul prostatei, care, în forma „indolentă” rămâne ca atare mai mulți ani. În schimb, formele cele mai agresive pot evolua rapid: celulele devin mai agresive, iar cancerul tinde să crească până ce se răspândește la organe aflate la distanță (metastază).

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.