- Am 60 ani și am observat sânge in urină pe parcursul unei singure zile. Apoi, urina a devenit clară. Nu am alte probleme legate de acest aspect. Am nevoie de un consult la medicul urolog?
Sângele în urină este un important simptom. Poate aparea in afecțiuni ale prostatei, însă poate fi prezent și în cancerul renal sau în cel de vezică urinară. Examinarea urologică este esențială în astfel de cazuri. Lipsa unui consult medical întărzie diagnosticarea unei boli importante. - În trecut am suferit de prostatită. Am un risc crescut în apariția cancerului de prostată?
În acest moment, nu există o evidență clară între inflamația prostatei și riscul crescut în dezvoltarea unui cancer de prostată. - Am fost operat pentru hiperplazie benignă de prostată. Ar trebui să fiu îngrijorat privitor la cancerul de prostată?
Intervenția chirugicală pentru hiperplazia benignă de prostată, rezecția transuretrală ori prostatectomia deschisă, se bazează pe eliminarea porțiunii mărite a prostatei din regiunea centrală a acesteia. Cancerul de prostată apare în 70% din cazuri în partea periferică a prostatei, care rămâne intactă după intervenția chirugicală pentru hiperplazia benignă de prostată. Astfel, chirurgia pentru hiperplazia benignă de prostată nu ne protejează împotriva apariției cancerului de prostată. - Este posibilă diagnosticarea cancerului de prostată prin examinarea ecografică?
Examinarea cu ultrasunete (ecografie) nu are rol in diagnosticarea cancerului de prostată. Această metodă ajută medicul urolog in identificarea zonelor din prostată care urmează a fi biopsiate (extragere de țesut). În stadiile incipiente ale bolii, examinarea cu ultrasunete nu este capabilă să identifice zonele maligne. Similar, alte tehnici imagistice de tipul rezonanță magnetică sau tomografia computerizată nu sunt utilizate in punerea diagnosticului de certitudine a cancerului de prostată. Biopsia prostatei este intotdeauna esențială pentru confirmarea diagnosticului bolii. - Am 67 de ani și am observat ușoare probleme de golire a vezicii urinare, însă am dureri de spate, la nivelul pelvisului și a oaselor toracelui. Am nevoie de un consult la medicul urolog?
Da, programarea la medicul urolog este importantă in cazul dumneavoastră, chiar dacă nu există probleme majore cu urinatul. Cancerul de prostată se dezvoltă in timp, fără semne și simptome; se poate manifesta prin dureri osoase in lipsa problemelor cu urinatul. Diagnosticarea la timp a bolii permite inițierea imediată a tratamentului. - Am fost diagnosticat cu cancer de prostată. Căt de gravă este boala și care este prognosticul in cazul meu?
Această întrebare este foarte importantă pentru fiecare pacient. Severitatea bolii este strâns legată de prognosticul acesteia și depinde de mai mulți factori, care au rol în predicția dezvoltarii în viitor a bolii. Acești factori sunt: gradul de diferențiere celulară, stadiul bolii, starea de sănătate asociată gradului de apărare a corpului uman împotriva celulelor canceroase, vârsta, eficacitatea tratamentului.
În general, putem afirma că pacienții cu boala prezentă doar la nivelul prostatei (stadiul T1-T2) și celule tumorale bine diferențiate (Grad 1-2 sau Gleason 2-7) au un prognostic bun și majoritatea nu vor deceda din cauza cancerului de prostată. Pacienții cu boala raspândită (local) în afara prostatei (stadiul T3-T4) și celule tumorale slab diferențiate (Grad 3 sau Gleason 8-10) au un prognostic nefavorabil și există riscul de progresie a cancerului de prostată in ciuda tratamentului. Pacienții cu boala raspândită la distanță (metastatică) au un prognostic rezervat. Totuși, există diferențe – spre exemplu pacienții cu număr redus de metastaze au un prognostic mai bun decât cei cu numeroase metastaze.
Trebuie subliniat că prezicerea exactă a evoluției bolii nu este posbilă. Mulți factori care pot influența malignitatea bolii sunt încă necunoscuți. In plus, răspunsul organismului fiecărui pacient este diferită. - Am 51 de ani și am citit în ziar despre cancerul de prostată. Nu am probleme cu urinarea, însă sunt îngrijorat că aș putea fi diagnosticat cu această boală. Mă pot programa pentru examinare preventivă?
Examenul urologic preventiv pentru detectarea cancerului de prostată este recomandată la bărbații cu vărsta cuprinsă între 50-75 de ani. Prognosticul favorabil al bolii necesită diagnosticul cancerului de prostată in stadiul localizat, cănd tratamentele au intenție curativă. Lipsa semnelor si simptomelor bolii în stadiile incipiente, fac extrem de importantă această examinare preventivă. Diagnosticarea la timp a cancerului de prostate este singura șansă a tratamentelor cu intenție curativă. Detectarea bolii in stadii incipiente a crescut și mortalitatea prin cancer de prostată a scăzut, în țările cu programe de prevenție a cancerului de prostată. - Am fost diagnosticat cu cancer de prostată de către medicul urolog. Presupun că decizia terapeutică trebuie luată de către un medic specialist. Ar trebui să mă adresez unui specialist experimentat privind tratamentul în cancerul de prostată?
Cancerul de prostată este o afecțiune importantă și decizia terapeutică este o etapă decisivă. De obicei doctorul care nu are experiența necesară în acest domeniu poate solicita opinia unui centru sau a unei clinici cu suficientă experiență în tratarea cancerului de prostată. Dacă aveți orice îndoială asupra tratamentului propus, puteți cere opinia acestor centre specializate. Această abordare este des întâlnită. - Am fost supus unei intervenții de rezecție transuretrală a prostatei în urma diagnosticului de cancer de prostată. Este posibil ca această procedură să accelereze evoluția cancerului de prostată?
Rezecția transuretrală a prostatei la pacienții cu cancer de prostată are ca scop îmbunătățirea simptomatologiei urinare și ajută la golirea completă a vezicii urinare. Aceasta este realizată sub anestezie spinală sau epidurală si poate fi repetată. Nu există până acum dovezi asupra posibilității creșterii riscului diseminării celulelor maligne în timpul procedurii, cu dezvoltarea ulterioară a metastazelor la distanță. Rezecția transuretrală a prostatei nu înfluențează evoluția cancerului de prostată. - Am cancer de prostată în stadiu avansat. Mi s-a propus ca și tratament hormonal orhiectomia* sau administrarea injecțiilor cu analog LHRH**. Care variantă este mai bună?
Ambele opțiuni sunt la fel de eficiente. Cele două variante scad concentrația sanguină a hormonului androgen (testosteron) la nivelul dorit. Orhiectomia este o procedură chirurgicală simplă, este o procedură efectuată o singură data și e ireversibilă. Administrarea injecțiilor cu analog LHRH trebuie făcută regulat. Alegerea unui anume tratament depinde de preferința pacientului luând în calcul recomandarea medicului urolog.
* Orhiectomie – intervenție chirurgicală prin care sunt îndepărtate testiculele, este o formă chirurgicală de castrare;
**LHRH – Luteinising Hormone-Releasing Hormone (Hormon Eliberator de Gonadotropine) reprezintă o formă de terapie hormonală pentru cancerul de prostată. - În urma comunicării diagnosticului de cancer de prostată sunt speriat și mă aștept la ce e mai rău. Există vreun ajutor pentru mine?
Diagnosticul cancerului de prostată poate fi pentru oricine un șoc în primul moment și lasă urme din punct de vedere psihic. Frica, îngrijorarea pentru viitor, depresia sunt stări des întâlnite, așa cum este și tendința de a evalua starea de sănătate în cel mai pesimist mod posibil. Cel mai important este să încercați să renunțați la gândurile de obicei iraționale din această perioadă și să optați mai degrabă pentru obținerea a mai multor informații despre boală. Cancerul de prostată, în ciuda diferențelor individuale, este un cancer cu progresie tumorală de obicei lentă. Dacă diagnosticul este pus din timp, este posibilă inițierea unui tratament curativ și continuarea stilului de viață obișnuit. Este necesară discutarea tuturor aspectelor legate de boală și adresarea întrebărilor și problemelor medicului urolog. În momentul în care vă veți înțelege boala, tensiunea psihică se va reduce și vă veți recâștiga echilibrul mental. - Sunt tratat de cancer de prostată de ceva timp urmând un tratament hormonal. Un efect foarte neplăcut al acestui tratament sunt bufeurile. Cum este posibilă eliminarea sau cel puțin reducerea acestora?
Bufeurile reprezintă o reacție adversă a tratamentului hormonal întâlnită la mulți pacienți. Acestea pot fi cu un impact minor cauzând doar un ușor disconfort, dar pot fi și foarte puternice cu transpirații care necesită uneori schimbarea hainelor. Sunt câteva medicamente care pot reduce intensitatea și frecvența bufeurilor. Se recomandă de asemenea ajustarea dietei, reducerea condimentelor, excluderea tutunului, reducerea consumului de cafea și de băuturi ce conțin cofeină. Este recomandată evitarea situațiilor ce induc producerea de bufeuri. - Am făcut brahiterapie ca urmare a diagnosticului de cancer de prostată. Afectează iradierea în acest caz calitatea spermei?
Producerea spermei continuă după implantarea semințelor radioactive în prostată și există posibilitatea afectării spermatogenezei. Prin urmare recomandăm evitarea procreării în următoarele 18 luni după brahiterapie. Cantitatea de spermă scade după brahiterapie și este puțin probabil ca pacientul să își păstreze capacitatea de reproducere. În cazul pacienților mai tineri care își doresc copii există posibilitatea conservării spermei într-o bancă de spermă înainte de a urma brahitarepia. - Urmez de mult timp un tratament pentru cancerul de prostată. Mi s-a propus participarea într-un studiu clinic. Să accept?
Studiile clinice compară terapiile folosite în mod obișnuit cu o nouă opțiune terapeutică. În cazul unor rezultate positive studiul dovedește superioritatea eficienței noului tratament, iar acest tratament nou devine, de obicei, opțiunea standard cu înlocuirea tratamentului precedent. Aveți posibilitatea de a fi tratat cu terapie posibil mai eficientă. Parcursul bolii dumneavoastră va fi monitorizat atent pe durata studiului clinic.
Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre cancerul de prostată au fost elaborate de Profesorul Jan Kliment, Departmentul de Urologie, Facultatea de Medicină Jessenius, Universitatea Comenius, Spitalul Universitar Martin – referință: Ochorenia prostaty: Karcinóm prostaty; Benígna hyperplázia prostaty; Zápaly prostaty. 3. vyd. Turany: Európa UOMO Slovensko, 2018. 96 s. ISBN 978-80-973086-4-3.