Consumul excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr reprezintă un factor de risc potențial pentru multe boli, inclusiv cancerul. Unul dintre studiile realizate la Universitatea Statului Louisiana a descoperit dovezi suplimentare cu privire la această asociere.
Aceste tipuri de băuturi răcoritoare care conțin adaosuri de zahăr, cum ar fi sucroza sau fructoza, adesea în cantități mari, contribuie la aportul energetic din regimul alimentar; însă caloriile furnizate de băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr au o valoare nutritivă mai scăzută și nu contribuie la obținerea unei senzații de sațietate similare cu cea determinată de alimentele solide. De aceea consumul regulat sau consumul în cantități excesive poate contribui la creșterea în greutate și obezitate.
Conform OMS, cantitatea ideală de zahăr din regimul alimentar trebuie să reprezinte mai puțin de 10 % din totalul energiei. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul de științe medicale al Universității Statului Louisiana din New Orleans, publicat în jurnalul de Cercetare transpusă în domeniul cancerului (Translational Cancer Research) a explorat legătura dintre consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr și cancer.
Aceștia au examinat datele clinice provenite de la 22 182 de persoane adulte, colectate între anii 2003 și 2012 ca parte a Studiului național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES, National Health and Nutrition Examination Survey): în special, aceștia au monitorizat anumite obiceiuri, incluzând consumul de băuturi carbogazoase, băuturi cu aromă de fructe, sucuri îndulcite din fructe, băuturi energizante pentru sportivi, sucuri carbogazoase, cafea și ceaiuri îndulcite cu zahăr. Datele comportamentale au fost corelate cu alte informații individuale, incluzând obiceiurile legate de fumat, greutatea, caracteristicile demografice (vârsta, sexul, rasa, educația și venitul) și antecedentele clinice ale pacientului.
15,7 % dintre persoanele din această secțiune transversală amplă consumau mari cantități de băuturi și alimente îndulcite cu zahăr (peste 80 de grame de zahăr pe zi), iar acest procent era compus în principal de bărbați tineri, de rasă afroamericană, obezi, fumători, persoane cu nivel redus de educație și cu venituri reduse. Persoanele fără antecedente de cancer consumau cantități mai mari de zahăr decât grupa de persoane care au supraviețuit cancerului.
Conform cercetătorilor, problema întâlnită cel mai frecvent rezultată din aceste date a fost absența educației privind regimul alimentar: oamenii nu sunt conștienți de cantitatea de zahăr pe care o consumă în fiecare zi, în special de cantitățile excesive de zahăr incluse în băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr. Asociația Americană de Cardiologie, de exemplu, recomandă să nu se depășească un total de 450 de calorii pe zi provenite din zahăr.