Biologicele se administrează fie prin injecţie subcutanată, fie prin perfuzie intravenoasă. Acestea sunt prescrise în Europa și la nivel global datorită eficienței ridicate și a riscurilor reduse de apariție a reacțiilor adverse (profil superior de siguranță). Pacienţii care au cel mai mult nevoie de biologice sunt cei care suferă de psoriazis în plăci moderat sau sever, care nu au răspuns bine la tratamente topice sau sistemice tradiționale. De fapt, biologicele sunt esențiale în cazul pacienților care au cele mai severe forme ale bolii.
Pacienții cărora li se administrează biologice prezintă ameliorări rapide ale simptomelor, inclusiv ale manifestărilor cutanate ale psoriazisului, fără a fi necesară aplicarea de unguente și administrarea de tratamente în regim de spitalizare. Efectele tratamentului cu agenți biologici se traduc prin creșterea nivelului de calitate și confort al vieții: pacienții pot fi activi profesional și social fără a fi jenați de propria boală.
Terapiile biologice țintesc sistemul imunitar. Spre deosebire de alte forme de agenți imunosupresori, biologicele țintesc numai elementele de la nivelul sistemului imun responsabile de dezvoltarea psoriazisului și sunt pot fi adecvate pentru utilizarea pe termen lung. Înainte de a se califica pentru terapia biologică, pacienții trebuie să fie supuși unei serii de teste medicale care să le evalueze starea generală de sănătate și să confirme absența tuberculozei. Biologicele utilizate în psoriazis reproduc funcțiile proteinelor de origine naturală și inhibă răspunsul imun al organismului. Rezultatul constă în faptul că previn dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, pacienții având șanse să se bucure de perioade mai lungi de remisiune în care simptomele dispar.
Pacienții confirmă că efectele tratamentelor biologice sunt aproape imediate și că starea li se ameliorează pe perioade mai lungi. Cele mai frecvente reacții adverse ale medicamentelor biologice sunt reacțiile la locul injectării, febră, fluctuațiile de tensiune, durerile articulare și musculare. Mai mult, utilizate pe termen lung, medicamentele biologice pot contribui la creșterea susceptibilității la infecții și pentru afecțiuni maligne din cauza mecanismului lor de acțiune imunosupresiv.
Biologicele utilizate în tratamentul psoriazisului sunt foarte eficiente, dar costisitoare, costul ridicat fiind probabil principala limitare în utilizarea pe scară largă a acestui tip de terapie. Criteriile de eligibilitate pentru tratamentul biologic se refară la psoriazis vulgar (în plăci) cronic, moderat sau sever și cu eșec la tratamente anterioare sistemice convenționale sau fototerapie.