Auto Îngrijirea la domiciliu pentru psoriazis

Auto-îngrijirea la domiciliu pentru psoriazis

Utilizarea de remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului poate aduce confort și ușurare pentru pielea afectată de boală.

Îmbunătățirea calității vieții: cum se poate ameliora starea de sănătate în psoriazis? Care sunt factorii deosebit de nocivi pentru pacienţi cu psoriazis?

În afară de diagnosticarea și inițierea tratamentului în stadiu incipient, este importantă și evitarea unor factori care pot declanșa puseurile de psoriazis. Astfel boala poate fi gestionată și se poate reduce impactul negativ asupra calității vieții. Dacă pacienții nu iau măsurile necesare de precauție pentru a reduce simptomele psoriazisului, boala poate avea un risc considerabil mai mare de apariție a complicațiilor grave, printre care hipertensiune, obezitate și diabet.

Psoriazis - ce trebuie evitat?

Dacă aveţi psoriazis trebuie să evitaţi o serie de factori diverși, dintre care cei mai importanți:

  • Alcoolul: consumul frecvent de alcool poate creşte riscul de producere a puseurilor de psoriazis și de exacerbare a simptomelor. În plus, alcoolul poate interacționa cu substanțele active din medicamentele luate pentru psoriazis. Ca urmare, efectele tratamentului pot fi neutralizate sau puteți manifesta reacții adverse grave. Întrebați medicul despre posibilele interacțiuni cu tratamentul dumneavoastră.
  • Fumat: fumatul frecvent sau dependența de fumat poate crește severitatea simptomelor, mai ales în cazul femeilor. De asemenea, fumatul este asociat cu un risc mai mare de boală cardiovasculară.
  • Stresul: situațiile stresante cu care se confruntă pacienții cu psoriazis pot exacerba manifestările cutanate ale acestei boli. Stresul, emoțiile negative și problemele cotidiene pot declanșa crizele psoriazice și pot contribui la dezvoltarea sau răspândirea leziunilor inflamatorii pe piele. Dacă nu puteți reduce sau elimina stresul și ați observat că psoriazisul se agravează din cauza stresului, trebuie să consultați dermatologul și să vă adresați unui psiholog sau psihiatru.
  • Supraponderabilitate: pacienții cu psoriazis sunt mai predispuși la creșterea în greutate, care poate conduce la obezitate în ultimă instanță. Supraponderabilitatea poate îngreuna tratarea simptomelor psoriazisului, în special la nivelul pliurilor cutanate, al axilelor, al sânilor sau al zonei genitale. De asemenea, pacienții supraponderali sunt mai predispuși la infecțiile bacteriene sau fungice. Tratamentele pentru psoriazis își pot pierde din eficiență la pacienții supraponderali. Aceasta deoarece dozele standard de medicamente nu sunt suficiente pentru a produce un efect terapeutic la acești pacienți. Același lucru este valabil și în cazul utilizării medicamentelor biologice. Prin urmare, pacienții supraponderali cu psoriazis sunt sfătuiți să consulte un medic nutriționist pentru stabilirea unei diete echilibrate.

Îngrijirea pielii în psoriazis: remedii care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii

Psoriazisul poate afecta orice zonă a corpului. Totuși, există zone unde simptomele pot fi mai ușoare sau mai severe. Este important de menționat faptul că intensitatea psoriazisului poate fi redusă prin schimbarea stilului de viață al pacientului. Iată care sunt cele mai importante schimbări în stilul de viață care pot fi benefice pentru pacienții cu psoriazis:

  • După ce vă spălaţi pe mâini, uscaţi mâinile foarte bine şi aplicaţi un emolient. Evitaţi să vă scărpinaţi pe piele după ce v-ați spălat. Nu scărpinaţi sau nu iritaţi suprafețele pielii afectate de psoriazis.
  • Purtați mănuși atunci când faceți treburi în gospodărie, mai ales dacă folosiți substanțe chimice.
  • Purtați șosete din bumbac
  • Purtați încălțăminte confortabilă, cu vârf deschis ori de câte ori este posibil
  • Evitați să scărpinați pielea capului atunci când vă spălați pe cap
  • Folosiți creme de protecție solară pentru a evita arsurile
  • Utilizați emolienți în fiecare zi (produse hidratante și lubrifiante), în special după baie

Psoriazis unghial: îngrijirea unghiilor în psoriazis – aspecte practice

Dacă aveți unghiile alungite, deformate și tocite și dacă dezvoltați decolorări ale patului unghial cu aspect de picături de ulei sub placa unghială, este posibil să suferiți de psoriazis cu afectare unghială. Dacă sunteți diagnosticat(ă) cu psoriazis unghial, trebuie:

  • Să vă tăiați unghiile scurt pentru a reduce riscul de infecții
  • Să vă uscați pielea din jurul unghiilor de fiecare dată când vă spălați pe mâini
  • Să purtați mănuși de protecție când lucrați în grădină, faceți treburi gospodărești, faceți sport sau orice alte activități.
  • Purtați încălțăminte impermeabilă pe plajă sau la piscină, pentru a vă proteja picioarele și degetele de la picioare.

Articole similare

Tratament sistematic convențional
Tratament topic
Fototerapie