Psoriasis

Afecțiunea

Psoriazisul este o afecțiune cronică gravă a pielii caracterizată prin proliferarea anormală a stratului epidermic (creșterea excesivă epidermului). Psoriazisul are o componentă genetică puternică. Psoriazisul este o afecțiune cronică pentru care nu există tratament curativ. Această boală apare și evoluează în cicluri de remisiuni și erupții. Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80% dintre pacienți. Psoriazisul în plăci apare, de obicei, sub forma unor protuberanțe pe piele care formează eriteme ovale (plăci). Plăcile de diferite dimensiuni, în cea mai mare parte de culoare roșie, pot fi palpate cu ușurință.

Diagnosticul și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante în gestionarea psoriazisului. Dacă observați orice leziune a pielii asemănătoare psoriazisului, trebuie să consultați un medic dermatolog specializat în tratarea acestei afecțiuni a pielii. Vi s-ar putea recomanda efectuarea unei biopsii cutanate pentru a confirma diagnosticul. Biopsia cutanată este un test medical care constă în prelevarea unei bucăți mici de piele afectată. Examenul histopatologic nu este necesar pentru diagnosticarea psoriazisului. Dacă sunteți diagnosticat cu psoriazis, întrebați dermatologul despre starea dumneavoastră de sănătate care poate fi determinată utilizând oricare dintre următoarele scale: PASI, DLQI și BSA. Este important să identificați amploarea bolii pentru a alege cel mai bun tratament și pentru a putea determina dacă acesta are efect.

Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori între vârsta 15 și 25 de ani. Această afecțiune poate apărea și la copiii mici cât și la pacienții vârstnici. La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii, toate confluând pentru a forma plăci psoriazice și variind ca amploare și gravitate. Manifestările cutanate afectează cel mai frecvent scalpul, coatele, genunchii, regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale, brațele și picioarele. Plăcile psoriazice pot fi prezente și pe unghii. Tipurile de psoriazis sunt de obicei identificate prin semnele lor distinctive, porțiunile afectate și gradul de severitate.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune cronică gravă a pielii caracterizată prin proliferarea anormală a stratului epidermic (creșterea excesivă a țesutului epidermic). Psoriazisul are o componentă genetică puternică. Dereglările sistemului imun joacă un rol important în modificările cutanate care apar în cazul psoriazisului. Există două tipuri principale de psoriazis: psoriazisul de tip I cu debut precoce diagnosticat la pacienții tineri cu vârsta sub 40 de ani și psoriazisul de tip II cu debut tardiv care apare la pacienții cu vârsta de peste 60 de ani. Psoriazisul de tip I are o incidență maximă în intervalul de vârstă 18-22 de ani și este puternic determinat genetic (ereditar).

Psoriazisul nu este doar o boală a pielii

Psoriazisul nu reprezintă doar scuame solzoase și uscate pe piele; persoanele care suferă de psoriazis se tem de respingere sau de lipsa unei vieți personale și de familie, de dificultatea găsirii unui loc de muncă și de complicațiile legate de psoriazis care pot duce, în cele din urmă, la dizabilitate.

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie necontagioasă cronică a pielii

Cu toate că mecanismul de bază al dezvoltării psoriazisului nu este pe deplin înțeles, ceea ce se știe cu siguranță este faptul că această afecțiune este determinată genetic și este asociată cu dereglări ale sistemului imun.

Cum se diagnostichează psoriazisul?

Ce medic să alegeți?

Ar trebui, de preferință, să alegeți un dermatolog specializat în tratarea psoriazisului. Ar trebui să întrebați, deoarece nu este obligatoriu ca un medic dermatolog să aibă această specializare.

Ce să faceți dacă suspectați că aveți psoriazis?

Dacă suspectați că simptomele pe care le prezentați pot fi asociate cu psoriazisul, prezentați-vă imediat la un medic dermatolog pentru a vă diagnostica.

Evoluția bolii

Cum se pot ameliora simptomele psoriazisului?

Psoriazisul variază în funcție de severitate de la persoană la persoană. Aceasta poate fi declanșat de diferiți factori, cum ar fi stresul, fumatul, consumul de alcool sau unele medicamente.

Primele simptome ale psoriazisului

Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori mai întâi între vârstele 15 și 25 de ani. Această afecțiune poate apărea și la copiii mici și la pacienții vârstnici.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.