Psoriazisul este o boală incurabilă a pielii care poate varia în funcție de severitate; poate afecta practic întregul corp. Cel mai important factor în tratarea psoriazisului este inițierea precoce a terapiei, deoarece lipsa unui tratament eficient poate avea consecințe grave asupra sănătății, de exemplu tulburări funcționale ale organelor interne. Gestionarea corespunzătoare a psoriazisului este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Psoriazisul poate fi însoțit de artrită psoriazică, care conduce rapid la afecțiuni fizice semnificative. Prin urmare, atunci când medicul dumneavoastră vă informează că aveți psoriazis, trebuie să începeți imediat tratamentul.
Psoriazisul este provocat de anomalii ale limfocitelor T care determină dezvoltarea afecțiunilor inflamatorii, precum și proliferarea excesivă a keratinocitelor și, în consecință, dilatarea intradermică a vaselor de sânge. Anomaliile proliferative din epiderm sunt cauzate de accelerarea diviziunii celulare și a ciclului metabolic în anumite straturi ale pielii. Ca rezultat al proliferării accelerate a celulelor epidermice, epidermul capătă aspectul de fulgi de piele uscată. Deplasarea normală a celulelor epidermice dinspre stratul bazal către stratul superior al pielii durează aproximativ 28 de zile; în cazul psoriazisului, acest proces durează numai 3-4 zile.
În primul rând, trebuie să amintim faptul că psoriazisul nu este o boală contagioasă. Este determinată genetic - există câteva zeci de gene despre care se crede că sunt responsabile pentru apariția psoriazisului. Psoriazisul este o afecțiune asociată cu dereglări ale sistemului imun. În prezent, nu există un tratament curativ pentru psoriazis. Cu toate acestea, există o serie de tratamente rambursate disponibile în Romania, cu ajutorul cărora manifestările bolii pot fi controlate pentru a spori confortul pacienților.
S-a constatat că un număr de medicamente induc sau agravează psoriazisul. De asemenea, psoriazisul poate fi determinat sau exacerbat de diferite infecții. De aceea, înainte de a discuta cu medicul specialist dermatolog, trebuie să verificați și să completați o listă cu medicamentele care v-au fost prescrise și bolile de care ați suferit în ultimele 6 luni. Aceste informații îl vor ajuta pe medic să vă diagnosticheze corect și să aleagă tratamentul optim afecțiunii dumneavoastră.
De asemenea, rețineți că, deși nu există studii care să abordeze această problemă, fumatul și consumul de alcool se consideră a fi cel de-al doilea cel mai puternic factor care exacerbează manifestările psoriazisului.