Cu alte cuvinte, comportamentul medicului este acela de a aștepta și monitoriza progresul bolii, prin consulturi periodice la un centru specializat în hematologie. În acest timp, un medic va monitoriza simptomele și va dispune efectuarea de analize de sânge regulate pentru a stabili când este necesar tratamentul. Tratamentul leucemiei limfocitare cronice include în prezent mai multe medicamente cu diferite mecanisme de acțiune și reacții adverse. Termenul „complianță” se referă exact la comportamentul prin care pacientul respectă informațiile care i-au fost furnizate de medici. În special se va face referire la dozele de medicamente care trebuie luate, frecvența administrării și momentul la care trebuie luate medicamentele (de exemplu, în asociere cu mesele sau intervalul dintre o doză și următoarea). Prin urmare, a fi „compliant” este primul pas pentru ca un tratament să dea rezultate.
Nu în puține cazuri această „respectare” se diminuează, iar acest lucru are legături cu diferiți factori cauzali:
Pentru a putea rămâne în complianță cu tratamentele prescrise, în special cu cele pe termen lung, este esențial prin urmare să fiți motivați în permanență, conștientizând obiectivele tratamentului și beneficiile care pot fi obținute. Un sfat practic pentru a vă ajuta să vă amintiți să luați medicamentul este acela de a-l asocia cu o activitate desfășurată ca parte a rutinei zilnice normale de zi cu zi (cum ar fi după o masă sau după o activitate efectuată regulat în fiecare zi). De asemenea, poate fi de ajutor configurarea unor mesaje sonore de reamintire.
În cazul unui tratament pentru LLC, este esențială înțelegerea bolii, a prognosticului pe termen lung, a riscurilor posibile asociate acesteia și a consecințelor neînceperii tratamentului. Acești factori trebuie evaluați împreună cu opțiunile de tratament posibile și, după ce se stabilește, cu cea mai adecvată medicație; încercați să înțelegeți mecanismul de acțiune și reacțiile adverse frecvente.
Lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre tratamente:
Există mai multe tipuri diferite de citostatice; acestea pot fi luate sub formă de comprimate sau prin injectare intravenoasă sau prin perfuzie. Vi se poate administra un singur citostatic sau o combinație de diferite medicamente. Dacă vi se administrează chimioterapie, fiecare tratament este urmat de o perioadă de odihnă pentru a-i da timp corpului să se recupereze în urma oricăror reacții adverse. Fiecare fază de tratament și pauză de tratament formează un ciclu și durează în general trei sau patru săptămâni. S-ar putea să fie necesar să mergeți la spital pentru a vi se administra chimioterapia.
Pot fi utilizați steroizi înaintea și în timpul tratamentului cu chimioterapie pentru a ține sub control starea de rău. Vi se pot administra, de asemenea, steroizi ca tratament pentru cancer, deoarece aceștia pot contribui la controlul celulelor canceroase. Steroizii pot fi utili deoarece nu opresc măduva osoasă de a produce de globule roșii din sânge și de trombocite, deci dacă aveți anemie sau un număr scăzut de trombocite, medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratament cu steroizi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament cu steroizi în timp ce vi se administrează chimioterapia.
Dacă nu aveți simptome, medicul poate spune că cancerul este „în remisiune”. Remisiunea înseamnă că nu există semne sau există foarte puține semne de cancer la scanări sau teste și că nu aveți simptome. În stadiile incipiente, remisiunea poate dura câțiva ani. După o vreme, cancerul poate deveni din nou activ și poate provoca din nou simptome; aceasta se numește recidivă. Uneori este posibil ca un tratament pentru cancer al sângelui să nu mai dea rezultate. Uneori acest lucru este numit boală refractară și apare atunci când:
Tratamentul administrat în fiecare stadiu depinde de diferite lucruri, incluzând vârsta, starea generală de sănătate, forța și condiția fizică.
Terapiile biologice sunt tratamente care afectează procesele din cadrul celulei canceroase. Acestea acționează în diferite moduri:
Terapiile biologice includ imunoterapii, anticorpi monoclonali și terapii țintite.
Imunoterapiile sunt terapii care utilizează vaccinurile sau bacteriile pentru a stimula sistemul imunitar al organismului să acționeze împotriva celulelor canceroase. Acestea nu țintesc direct celulele canceroase.
Anticorpii sunt produși de sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea infecțiilor. Există multe tipuri diferite, fiecare atacând o cauză specifică de infecție, cum sunt bacteriile sau virusurile. Tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt multiple, copii produse ale aceluiași anticorp, care fie se lipesc de celule canceroase specifice și le distrug, fie combat cancerul în alte moduri:
Uneori medicul vă poate recomanda administrarea simultană de anticorpi monoclonali și chimioterapie. Aceasta se numește chimioimunoterapie.
Acestea sunt medicamente care țintesc în mod specific moleculele implicate în creșterea și progresia tumorală. Spre deosebire de chimioterapie, care acționează asupra oricăror celule care se dezvoltă rapid, aceste medicamente acționează asupra unor ținte specifice sau exclusiv asupra celulelor canceroase:
Unele terapii țintite se administrează pe cale orală, ceea ce înseamnă că pot fi luate la domiciliu.
Având în vedere că radioterapia țintește o zonă specifică a corpului, nu este în general potrivită pentru pacienții cu cancere ale sângelui. Însă dacă ganglionii limfatici sau splina au crescut în dimensiuni și provoacă disconfort, medicul poate recomanda tratament local cu radiații pentru a contribui la micșorarea acestora. Fiecare sesiune poate dura câteva minute și nu este dureroasă.
În unele cazuri medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea splinei dacă este mărită și provoacă simptome.
După ce vi s-a efectuat chimioterapia, vi se poate administra un transplant de celule stem prin perfuzie. Celulele stem trec în fluxul de sânge și se deplasează la măduva osoasă, unde încep să producă celule noi de sânge sănătoase. Acest tip de tratament se numea transplant de măduvă osoasă.
Aproape toate persoanele beneficiază de „îngrijire de susținere”. Aceasta înseamnă orice tratament care face tratamentul principal să funcționeze cât de bine se poate sau vă face să vă simțiți cât de bine se poate în timp ce sunteți tratat. Exemplele de îngrijire de susținere includ:
Uneori puteți fi tratat de membri ai echipei de „îngrijire paliativă”. Aceștia sunt experți în gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții și vă pot sprijini pe dumneavoastră și întreaga familie.
Evaluarea stadiului bolii (adică sistemele de stadializare Rai și Binet) își menține valabilitatea de prognostic împreună cu evaluarea multor altor factori biologici care și-au dovedit valoarea în elaborarea unui prognostic.
Multe persoane diagnosticate cu forme de cancer de sânge cu evoluție lentă nu au nevoie de tratament imediat.