Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

 Leucemie Limfocitară Cronică (LLC)

RECOMANDAREA NR. 8


A face față cancerului și a trăi cu acesta reprezinta situații stresante. Nu există un mod „corect” de a face față LLC, fiecare persoană are modul său de a face față bolii și diferitelor emoții.


Este posibil să fi avut multe emoții când v-ați îmbolnăvit - șoc, neîncredere, anxietate, tristețe, vinovăție, singurătate, furie, pentru a menționa doar câteva. Familia, prietenii și colegii dumnevoastră pot să fi resimțit, de asemenea, o gamă paralelă de emoții pe măsură ce se confruntă și fac față situației dumneavoastră.

De asemenea, sentimentele de izolare nu sunt puține, din cauza faptului că persoana arată „bine” la exterior, chiar dacă se simte rău. Acest lucru se poate exacerba în continuare prin evitarea situațiilor sociale din cauza riscului de dobîndire a infecțiilor.

Poate fi de ajutor să discutați cu familia, prietenii și colegii de serviciu despre LLC, astfel încât aceștia să înțeleagă natura cronică a afecțiunii și modul în care vă poate afecta viața din punct de vedere practic și emoțional. Spuneți-le ce activități puteți efectua și ce activități nu sunt potrivite din cauza riscului de infecții sau a oboselii - de exemplu, dacă au o răceală, ați putea prefera să vă sune în loc să vă întâlniți personal.

Dacă sprijinul din partea familiei, prietenilor sau a grupurilor de sprijin ale pacienților nu este suficient, este normal (și în regulă) să solicitați sprijin suplimentar.


Ca prim pas, discutați despre ceea ce vă preocupă cu un membru al echipei medicale sau cu medicul de familie, care vă poate recomanda cu cine să vorbiți și cum să procedați. Grupurile de sprijin ale pacienților pot oferi adesea sfaturi suplimentare și sprijin. V-ar putea recomanda și pe cine să contactați. Discuțiile personale cu un consilier instruit vă pot ajuta să vă identificați emoțiile și să găsiți metode de a le face față.

Gestionarea tristeții

Simptome frecvente ale tristeții:

  • Sentimente de dezamăgire
  • Supărare și plâns
  • Evitarea prietenilor, a familiei și a lucrurilor pe care obișnuiați să le faceți

Sprijinul oferit de alte persoane poate reprezenta un mod adecvat de a face față tristeții, precum și altor emoții dificile. Poate fi mai ușor dacă identificați din timp persoana căreia îi puteți cere ajutor. Gândiți-vă câteva minute cui puteți cere ajutor și notați numele persoanei.

Dacă vă simțiți copleșiți sau emoțiile vă afectează viața cotidiană, ați putea solicita ajutor profesional unui medic sau terapeut.

Gestionarea anxietății

Simptomele frecvente ale anxietății:

  • Îngrijorări mai frecvente și dificultăți de relaxare
  • Sentimente de frustrare sau furie care apar mai frecvent
  • Dificultăți de a adormi sau insomnii din cauza faptului că mintea este prea activă
  • Dificultăți de concentrare asupra anumitor lucruri
  • Scăderea poftei de mâncare

Monitorizați-vă - Urmariți indiciile anxietății, cum ar fi respirația superficială, tensiunea la nivelul mușchilor și incapacitatea de concentrare. V-ar putea fi de ajutor câteva exerciții de relaxare pentru diminuarea acestor simtome.

Exerciții de respirație pentru relaxare - Respirațiile profunde reprezintă o bună metodă de relaxare și de reducere a stresului. Alocați câteva minute pentru a încerca aceste exerciții de respirație.

Gestionarea furiei

Simptomele frecvente ale furiei:

  • Senzația de iritabilitate
  • Irascibilitate față de alte persoane
  • Tristețea poate fi un simptom al furiei

Scrieți despre emoțiile și sentimentele dumneavoastră - Ținerea unui jurnal poate avea multe beneficii, inclusiv reducerea stresului și a îngrijorărilor. Vă prezentăm câteva sfaturi privind modul de a începe și a utiliza un jurnal:

  • Planificați-vă o perioadă de liniște, fără niciun fel de întreruperi, în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână
  • Începeți să scrieți. Scrieți despre experiențele dumneavoastră din ziua respectivă, despre gândurile care vă trec prin minte sau despre speranțele și temerile dumneavoastră. Nu există reguli cu privire la ceea ce ar trebui să scrieți sau la modul în care ar trebui să scrieți
  • Recitiți ce ați scris anterior. Vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine experiențele

ARTICOLE SIMILARE

Recomandarea nr. 4

Igiena și siguranța alimentară

Recomandarea nr. 2

Aspecte legate de alimentație

Recomandarea nr. 1

Alimentația sănătoasă